Mumsig Kolapaj
Hade ju som sagt middag igår!
Lövbiff, vitlökssmör, kroketter o bea, vitlöksbröd o herrcorts verts(?),
allt a la högstadie-tjej-middag.
Men hur gott är det inte?!
Trevlanch sällskap med mycket prat- allt från bebis o föräldraledighet till jobb och fritid!
Efterrätten bestod av, enligt mig, en galet god kolapaj.
Originalreceptet kommer från ica.se. Men eftersom i detta hem råder glutenfri-het
så är det något modifierad.
Först pajskalet.
3½ dl glutenfri mjölmix (eller vanligt vetemjöl)
100g smör
2-3 msk kallt vatten
Blanda allt i en matberedare/mixer. Glutenfria alternativet kan bli lite smuligt.
Lägg det i platsfolie och in i kylen typ 30 minuter.
Sen står trycka ut pajdegen i en form, jag brukar ta en med avtagbara kanter,
lättast att servera så!
Tryck ut degen, nagga den med en gaffel- så slipper ni en bulle på mitten av pajskalet! ;)
In i ugnen. 200grader. Och den skall vara gyllenbrun. Brukar ta allt från 15-25 minuter.
Ut ur ugnen o låt svalna lite (inte jätte viktigt).
Sen kolasmeten.
1 ½ dl socker
1 ½ dl grädde
1 ½ dl sirap
50-100 g margarin
Häll i socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp- hela tiden under omrörning!!
Koka så länge att du tillslut kan göra ett "kul"-test i kallt vatten. Dvs. att du ska kunna rulla eller forma en kula av kolasmeten. Tar gissningsvis för en enkelsats, ca 20-25 minuter. Måste under hela tiden röra om!
När den är klar är det bara till att tillsätta margarinet. Det smält utav kola-värmen.
Häll i smeten i pajformen, ut på balkongen (såhär års) Eller i en kyl! Låt den svalna så att kolan blir riktigt hård och servera sen med kesella. Jag blandar Kesella vanilj med vanlig Kesella för att det inte ska bli alltför sött med vaniljsmaken. Gärna med bär- de är gott men opraktiskt om man ska ta själv. Sververar man färdigupplaggt är det ett snyggt sätt att garnera på!
Och jag sa ju att glutenfritt kunde bli smuligt.. ;)..
Näe nu ska jag ta hand om dagens diskhög.. eller så väntar jag..
Tack o lov för diskmaskin- när hela diskhon är full av morgonensfrukostdisk! :p