Glutenfria semlor
Receptet taget ur "RutigaGlutenfria kokboken" (min bibel)!
Blir 16 små eller 8 "normalstora"
Tips; jag brukar göra smeten i matberedaren!
2½ dl kall mjölk
1 msk Fiberhusk
25 g jäst
½ dl socker
½ tsk hjorthornsalt
1 tsk malen kardemumma (jag tar alltid minst 2 tsk!)
1 krm salt
50 g mjukt margarin (micrar det alltid liite så de blir riktigt mjukt..)
½ dl kesella
4-4½ dl fin glutenfri mjölmix (behövs oftast ca 5 dl..)
Kalla mjölken och rör ner fiberhusk, låt det svälla i ca 10 min.
Smula ned jästen i mjölken.
Ner med socker, hjorthornsalt, kardemumma, salt, matfett, kesella o nästan all mjölmix.
Låt degen arbetas ett tag.
OBS! Det blir som en tjock tjock sockerkakssmet. Annars blir bullarna stenhårda efter gräddningen!Jag brukar mjöla två matskedar o klicka ut dom till små osymetriska bullar. Efter klickandet så lägg en duk o låt jäsa EN TIMME... På med ugnen på 250 grader o sedan skall dom gräddas i ca 7-9 minuter.
Hur gott som helst, dom blir sjukt fluffiga!
När jag gör mandelmassan så blandar jag lite av innanmätet på semelbullen med mjölk/vatten o mandelmassa. In i micron på maxeffekt o ca 30 sek. Då mjuknar mandelmassan o det är lätt att röra ihop. Mycket godare än bara ren mandelmassa i semlan!
Går underbart bra o göra laktosfria då alla laktos o mjölkprodukter finns i intolerant-produkter!